Wat is een omvormer?

tijd voor besparen omvormer

Samenvatting Artikel

Wanneer u besluit zonnepanelen op het dak van uw woning te plaatsen, dan kan het niet anders dat er bij u thuis ook een omvormer wordt geïnstalleerd. Deze omvormer staat altijd direct in verbinding met de zonnepanelen. In huizen met meerdere verdiepingen wordt deze dan ook meestal op de bovenste verdieping aangebracht, in de buurt van het dak. Heeft u een woning met een plat dak, dan wordt er een andere geschikte plek voor de omvormer gezocht.

Maar wat is een omvormer nu eigenlijk? We hebben het hier over een apparaat dat door zonnepanelen opgewekte zonne-energie omzet in gelijkstroom. Op die manier wordt ervoor gezorgd dat u daadwerkelijk van de opgewekte energie gebruik kunt maken. Wekt u op enig moment meer energie op dan u verbruikt, dan wordt de stroom aan het elektriciteitsnet geleverd. Althans, dit gebeurt wanneer u een net-gekoppelde omvormer gebruikt. U kunt echter ook een stand alone omvormer nemen. De verschillen hiertussen worden duidelijk als u ook de volgende alinea’s leest.

Kies uit deze net-gekoppelde omvormers

Een omvormer die aan het net gekoppeld is maakt van zonne-energie in feite wisselstroom. Het grote voordeel aan dit type omvormer is dat deze altijd probeert het maximale rendement uit uw zonnepanelen te halen. Dat er dan misschien meer energie wordt opgewekt dan u kunt verbruiken maakt hierbij niet uit. De extra opgewekte stroom wordt namelijk simpelweg aan het elektriciteitsnet geleverd. Daar krijgt u dan vervolgens een vergoeding voor.

Er bestaan verschillende soorten net-gekoppelde omvormers. Dit zijn de meest voorkomende typen:

  • Paneelomvormers, ook wel micro-omvormers genoemd. Deze zetten in principe per zonnepaneel de energie zo optimaal mogelijk om naar 230 volt.
  • String-omvormers. Hierbij worden de zonnepanelen in series (ook wel strings genoemd) aan elkaar gekoppeld. Daarna worden deze strings gekoppeld aan de omvormer. Als alle panelen onbelemmerd en dus volop zonlicht ontvangen is deze omvormer de beste keuze.
  • PV-centrale omvormers. Deze zijn ideaal als u stroom van een zonne-energiecentrale in middenspanning wenst om te zetten.
  • Hybride omvormers. Dit type omvormer kan worden benut om energie op te slaan. Bovendien kunt u een hybride omvormer ook koppelen aan bijvoorbeeld een windturbine.
  • Optimizersystemen.

Wat u moet weten over stand alone omvormers

Zoals we al meldden bestaan er dus ook stand alone omvormers. Deze omvormers hebben een andere werking en een ander doel dan omvormers die net-gekoppeld zijn. Het belangrijkste verschil is dat een stand alone exemplaar in een eigen, afgezonderd elektriciteitsnet voorziet. Een omvormer zet hierbij de opgewekte energie dan ook om in wisselspanning. Energie die niet meteen verbruikt kan worden wordt dan opgeslagen in een accu.

Houd rekening met de levensduur

Wanneer het uw voornemen is zonnepanelen en dus ook een omvormer aan te schaffen, dan is het goed om rekening te houden met de levensduur die omvormers doorgaans hebben. Aangenomen wordt namelijk dat de maximale levensduur hiervan zo’n vijftien jaar bedraagt. In de levensduur van uw zonnepanelen zult u dus uiteindelijk twee of misschien zelfs drie omvormers nodig hebben. Het is belangrijk dit in ogenschouw te nemen bij het maken van uw investeringsplannen.

Meer artikelen

Budgetvriendelijk intiem leven

Betaalbare opties voor love toys

Een duurzame en elektrische vierwielfiets

Stucwerk schilderen