Verbeter je website met technische seo en responsief design

Samenvatting Artikel

Technische SEO is een beetje zoals de motor van een auto. Je ziet het niet direct, maar zonder loopt de boel gewoon niet lekker. Een goed geoptimaliseerde website laadt sneller en dat zorgt ervoor dat bezoekers niet afhaken voordat ze je mooie content hebben gezien. Want laten we eerlijk zijn, wie heeft er tegenwoordig nog geduld om te wachten?

Een belangrijke truc is het comprimeren van afbeeldingen. Veel mensen gooien maar wat plaatjes op hun site zonder erbij na te denken hoe groot ze eigenlijk zijn. Resultaat: trage laadtijden. Door afbeeldingen te comprimeren zonder kwaliteitsverlies, kan de laadsnelheid aanzienlijk verbeteren. En dat merkt je bezoeker meteen.

Daarnaast is caching een ander belangrijk aspect van technische SEO. Met caching slaat de browser bepaalde elementen van je website op, zodat deze bij een volgend bezoek sneller geladen kunnen worden. Het gaat hier om zaken zoals afbeeldingen, CSS-bestanden en JavaScript. Allemaal dingen waar je als bezoeker niet direct bij stilstaat, maar die wel degelijk invloed hebben op je gebruikservaring.

Veiligheid van je website is cruciaal

Het beveiligen van je website is net zo belangrijk als het beveiligen van je huis. Je wilt toch ook niet dat iedereen zomaar binnen kan wandelen? HTTPS en SSL-certificaten zijn tegenwoordig een must. Ze zorgen ervoor dat de gegevens die tussen je website en de bezoeker worden uitgewisseld, versleuteld zijn. Zo voorkom je dat kwaadwillenden met die gegevens aan de haal gaan.

Bovendien vindt Google veiligheid ook heel belangrijk. Websites die gebruikmaken van HTTPS krijgen een streepje voor in de zoekresultaten. Dus naast het feit dat je de veiligheid van je bezoekers waarborgt, help je ook jezelf door hoger in Google te eindigen.

Een ander punt is het regelmatig updaten van je software en plugins. Oude software kan veiligheidslekken bevatten die hackers maar wat graag misbruiken. Door alles up-to-date te houden, maak je het hen een stuk lastiger om binnen te dringen. En dat geeft jou weer een gerust gevoel.

Https en ssl-certificaten zijn een must

HTTPS en SSL-certificaten klinken misschien ingewikkeld, maar het komt erop neer dat ze een beveiligde verbinding tussen jouw website en de bezoeker garanderen. Dat groene slotje in de adresbalk geeft bezoekers vertrouwen, en vertrouwen is goud waard in de online wereld.

Het verkrijgen van een SSL-certificaat is tegenwoordig ook geen enorme klus meer. Veel hostingproviders bieden dit standaard aan in hun pakketten, vaak zelfs gratis. Het enige wat jij hoeft te doen, is het activeren en zorgen dat je website geen gemengde inhoud bevat (dus geen HTTP-elementen op een HTTPS-pagina).

Responsieve designs verbeteren mobiele ervaring

In een tijd waarin bijna iedereen een smartphone heeft, kun je er echt niet meer omheen: responsieve designs zijn essentieel. Een responsieve website past zich automatisch aan aan het apparaat waarop deze bekeken wordt, of dit nu een desktop, tablet of smartphone is. Dit zorgt voor een optimale gebruikservaring ongeacht het schermformaat.

Denk maar eens aan jezelf: hoe irritant is het als je een website op je telefoon opent en moet inzoomen om iets te kunnen lezen? Of als knoppen zo klein zijn dat je er met je vingers nauwelijks op kunt klikken? Een responsief design voorkomt dit soort frustraties en houdt bezoekers langer op je site.

Bovendien hecht Google ook veel waarde aan mobielvriendelijkheid. Websites die goed werken op mobiele apparaten krijgen voorrang in de zoekresultaten ten opzichte van websites die dit niet doen. Een win-win situatie dus.

Gebruik van gestructureerde data helpt zoekmachines

Gestructureerde data klinkt misschien als iets voor techneuten, maar het kan echt een wereld van verschil maken voor hoe zoekmachines jouw website begrijpen. Met gestructureerde data geef je zoekmachines extra informatie over de inhoud van je pagina’s, zoals reviews, evenementen of producten.

Denk bijvoorbeeld aan die sterrenbeoordelingen die je soms ziet in Google’s zoekresultaten. Die komen daar dankzij gestructureerde data! Het maakt jouw resultaat meteen aantrekkelijker voor potentiële bezoekers en kan daardoor zorgen voor meer klikken naar jouw site.

Het implementeren van gestructureerde data hoeft ook niet moeilijk te zijn. Er zijn genoeg tools beschikbaar die je hiermee kunnen helpen, zoals Google’s eigen Structured Data Markup Helper. Een kleine investering qua tijd kan dus grote voordelen opleveren voor de zichtbaarheid van jouw website.

Optimaliseer je website voor crawlers

Crawlers zijn als het ware de spionnen van zoekmachines. Ze speuren het web af naar nieuwe en bijgewerkte content om deze vervolgens te indexeren. Hoe beter jouw website geoptimaliseerd is voor deze crawlers, hoe groter de kans dat jouw pagina’s snel en correct worden opgenomen in de zoekresultaten.

Een belangrijk aspect hierbij is het gebruik van een sitemap. Een sitemap is letterlijk een kaart van jouw website die aangeeft welke pagina’s er allemaal zijn en hoe ze met elkaar verbonden zijn. Dit maakt het voor crawlers een stuk makkelijker om jouw site door te lopen en alle belangrijke content te vinden.

Verder is het goed om te zorgen dat je robots.txt-bestand in orde is. Dit bestand vertelt crawlers welke delen van jouw site ze wel en niet mogen doorzoeken. Een fout in dit bestand kan ervoor zorgen dat belangrijke pagina’s worden overgeslagen, wat natuurlijk zonde zou zijn.

Meer artikelen

Technische seo: je website sneller, mobielvriendelijk en vindbaar

Hoe je contracten begrijpt en voorkomt dat je in de problemen komt

Belangrijke aspecten van contracten en meerzijdige rechtshandelingen

Alrijne ziekenhuis: de hartslag van de leiderdorpse gemeenschap