Waar moet u op letten bij het kiezen van een energie leverancier?

tijd voor besparen vergelijken energie leveranciers

Samenvatting Artikel

Wanneer u een nieuwe energie leverancier gaat uitkiezen, dan zijn er veel facetten om op te letten. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor wanneer u zich voor de eerste keer bij een leverancier aansluit. De aspecten op basis waarvan u een leverancier selecteert worden hieronder beschreven. Het maken van de juiste keuzes voor uw situatie kan zomaar leiden tot een flinke besparing voor u.

Alle mogelijke kosten

Wie op zoek is naar een leverancier met als hoofddoel een financieel zo gunstig mogelijke keuze te maken, die doet er ten eerste natuurlijk goed aan om alle mogelijke kosten van energieleveranciers te bestuderen. Dit lijkt logisch, maar vergist u zich niet: veel mensen kijken hierbij niet verder dan alleen de kosten voor het energieverbruik zelf. Vergeet echter niet dat een energierekening meer kosten bevat, of kan bevatten. 

Iets waar u zich bijvoorbeeld niet op moet verkijken zijn de vaste kosten. Bij sommige leveranciers zijn die vaste kosten namelijk relatief hoog, terwijl bij hen het energiegebruik juist goedkoper is. Andersom is ook mogelijk. Wat het best bij u past hangt af van uw persoonlijke situatie.

Verder is het interessant om te kijken op welke kortingen u aanspraak kunt maken bij de verschillende leveranciers. Het kan bovendien de moeite waard zijn om bij een aanbieder een contract met vaste maandlasten af te sluiten. Kiezen voor een contract met variabele lasten kan uiteraard ook. Wederom hangt het van uw situatie en uw verbruik af welke keuzes de beste zijn.

Contractduur

Bij het kiezen van een energieleverancier en het afsluiten van een contract kan de contractduur ook een grote rol spelen bij uw financiële vooruitzichten. Hierbij zult u een keuze moeten maken voor een contract voor bepaalde of voor onbepaalde tijd. Beide opties hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Als u voor een contract voor een vastgestelde tijd kiest, dan dient u er rekening mee te houden dat u tussentijds niet naar een andere leverancier kunt overstappen. Stapt u toch in de looptijd van uw contract over, dan zult u een boete moeten betalen.

Betrouwbaarheid leveranciers

Het afsluiten van een contract bij een energieleverancier is een belangrijke stap. Deze stap dient dan ook weloverwogen te worden. Zo is het van essentieel belang dat u een leverancier kiest die een goede staat van dienst heeft. Zo’n gerenommeerde aanbieder herkent u bijvoorbeeld aan zijn transparante manier van doen, positieve recensies en een goede naamsbekendheid. Bovendien spreekt het in het voordeel van een leverancier als deze bijvoorbeeld bij een of meerdere brancheorganisaties is aangesloten.

Aanvullende voorwaarden

Tenslotte zijn de aanvullende voorwaarden die bij energiecontracten horen van belang voor uw keuze. Zo is de regelgeving omtrent overstappen naar een andere leverancier een erg belangrijke voorwaarde voor u. Kan dit namelijk zomaar op elk gewenst moment, of moet u hier een afkoopsom voor betalen? Andere voorwaarden die van belang zijn hebben te maken met de manieren waarop u kunt betalen, wat de consequenties zijn als u eens te laat betaalt en wat er gebeurt als de looptijd van uw contract verstreken is.

Meer artikelen

Budgetvriendelijk intiem leven

Betaalbare opties voor love toys

Een duurzame en elektrische vierwielfiets

Stucwerk schilderen