Besparen op het energieverbruik bij koken

tijd voor besparen koken

Samenvatting Artikel

Zelf etenswaren in de supermarkt kopen en hier vervolgens een maaltijd van bereiden. Dat is de goedkoopste manier om aan uw dagelijkse voeding te geraken. Toch kunnen bij het koken de hoeveelheden energie die u verbruikt behoorlijk uiteenlopen. 

Daarom beschrijven we hieronder een aantal tips die u helpen energie te besparen tijdens het koken. Hierbij wordt het duidelijk dat de manier waarop u kookt de meeste invloed heeft op het energieverbruik. Of u gebruikmaakt van bijvoorbeeld een gasfornuis of een inductiekookplaat is in de praktijk minder van belang.

Deksels

Ten eerste is het altijd aan te raden een deksel op de pan te plaatsen. Met een deksel blijft de warmte in de pan namelijk veel beter behouden. Hierdoor is uw maaltijd sneller gereed en kunt u het fornuis dus eerder uit zetten.

Wanneer hoog en laag vuur?

Talrijke mensen koken etenswaren als aardappelen, pasta, rijst en soepen louter op hoog vuur. In feite is dit onnodig. Wanneer het eten namelijk eenmaal aan de kook is gebracht, kunt u het prima op middelhoog vuur laten doorkoken. De bereidingstijd wordt hier iets langer door, maar zo verbruikt u wel duidelijk minder energie.

Kook niet te lang

Ongeacht of u een deksel gebruikt en op welke temperatuur u uw voedsel gaart, is het misschien nog wel belangijker dat u uw maaltijd niet te lang kookt. Te lang koken is namelijk pure energieverspilling. Misschien nog wel erger is dat vitaminen en mineralen uit uw voedsel verloren gaan. 

Gelukkig is het niet moeilijk ervoor te zorgen dat u uw fornuis op tijd uit zet. Controleer simpelweg op etiketten of desnoods op internet hoelang de aanbevolen bereidingstijd bedraagt. Houd u zich daar vervolgens ook nauwkeurig aan. Bij twijfel kunt u natuurlijk altijd even testen of uw voedsel genoeg gegaard is.

Tips over het gebruik van de juiste pannen

Het gebruikmaken van de juiste pannen heeft invloed op de hoeveelheid energie die u verbruikt. Kookt u op gas, dan moet de vlam natuurlijk altijd onder de pan zitten. Zo niet, dan gaat er hitte (en energie) verloren. Bij koken op een keramische plaat mag de warmtezone ook niet groter zijn dan de pan. Wanneer u een inductiekookplaat heeft, dan maakt dat laatste niet uit. Het magnetische principe zorgt er dan namelijk voor dat alle warmte zich richting de pan begeeft. 

Los van dit alles kunt u natuurlijk sowieso kiezen voor een snelkookpan. Hierin loopt de temperatuur extra hoog op, zodat uw eten sneller klaar is en u het fornuis eerder kunt uitschakelen.

Over verlichting in de afzuigkap

Afzuigkappen zijn vaak uitgerust met extra verlichting. Soms gaat deze zelfs automatisch aan wanneer u de afzuiging inschakelt. Hierbij is het zinvol om na te gaan of u deze verlichting wel echt nodig heeft. Mocht het in uw keuken al licht genoeg zijn, schakel dan de lampjes van de afzuiging uit om energie te besparen. Probeer bovendien gebruik te maken van ledlampen. Deze zijn namelijk een stuk zuiniger dan welke andere soort verlichting dan ook.

Meer artikelen

Budgetvriendelijk intiem leven

Betaalbare opties voor love toys

Een duurzame en elektrische vierwielfiets

Stucwerk schilderen