Opbrengsten zonnepanelen

tijd voor besparen zonnepanelen

Samenvatting Artikel

Wanneer u zonnepanelen op het dak van uw woning heeft laten monteren, dan wilt u natuurlijk graag een zo goed mogelijk rendement hieruit halen. Uiteraard worden de opbrengsten uit zonnepanelen ten eerste hoger als er sprake is van onbewolkt weer. Echter, dat is iets dat u niet in de hand heeft. Op andere factoren die de opbrengsten mede bepalen heeft u wel invloed. Hieronder leest u welke factoren dat zoal zijn.

Opstelling

Ten eerste is de opstelling van de zonnepanelen uiteraard van grote invloed op de opbrengst. Bij schuine daken geldt dat het ’t best is de panelen naar het zuiden te richten. Is dat niet mogelijk, dan is zuidwest of zuidoost ook niet verkeerd. Onthoud verder dat een hellingsgraad van zo’n 30 tot 40 graden zorgt voor de beste opbrengst.

Bij een plat dak hebben we te maken met een andere situatie. Om de zonnepanelen dan de ideale hellingsgraad te laten hebben, moeten ze aan een kant worden verhoogd. Dit kan er helaas voor zorgen dat er schaduw van een paneel over het andere heen valt. Om dit te voorkomen kan ervoor worden gekozen de helft van de zonnepanelen op het oosten te laten richten en de andere helft op het westen. Met een plat woningdak bereikt u met die strategie vaak de meest optimale opbrengst.

Schaduw

We noemden het hierboven al even, maar het kan toch niet vaak genoeg benadrukt worden: het is aan te raden er alles aan te doen uw zonnepanelen buiten schaduwzones te laten plaatsen. Bekijk van tevoren dus goed waar op uw dak regelmatig schaduw valt. Probeer vervolgens de zonnepanelen om eventuele schaduwplekken heen te laten monteren. Schaduw zorgt namelijk voor een significant lagere opbrengst van uw zonnepanelen.

Optimizers

Als uw dak niet of niet volledig in de zon ligt, dan kunt u dankzij een optimizer toch van zonnepanelen gebruikmaken. Optimizers zijn vooral handig als een deel van uw zonnepanelen wel in de zon ligt en een deel (soms) niet. De beschaduwde panelen hebben dan uiteraard een veel lagere opbrengst. Dit beïnvloedt de opbrengst van het totale systeem in negatieve zin. Met een optimizer voorkomt u dit, in die zin dat dit apparaat een zonnepaneel dat tijdelijk minder presteert van het systeem afsluit. Zo gaat dit paneel niet ten koste van de efficiëntie van het totale zonnepaneelsysteem.

Reinigen

Het is aan te raden om af en toe uw zonnepanelen te (laten) reinigen. In principe zou u zelf kunnen controleren of dit nodig is. Dit doet u door te kijken of natuurlijk afval zich aan het ophopen is op uw panelen. Als dat het geval is, dan kan de opbrengst van de zonnepanelen minder worden. Met een simpele reinigingsbeurt met een vochtige doek zorgt u ervoor dat de opbrengst weer wordt zoals gewenst.

Kwaliteit en vermogen

Verder heeft de kwaliteit van de zonnepanelen en ook de omvormer een behoorlijke invloed op de opbrengsten van uw zonnepanelen. Een goede kwaliteit staat namelijk voor een lange levensduur en vaak ook voor een goed vermogen. Over de lange termijn heeft u hier financieel voordeel bij. Zonnepanelen met een optimaal vermogen zijn zelfs in het bijzonder aan te bevelen wanneer uw panelen niet op het zuiden gericht kunnen worden of relatief veel in de schaduw liggen.

Meer artikelen

Budgetvriendelijk intiem leven

Betaalbare opties voor love toys

Een duurzame en elektrische vierwielfiets

Stucwerk schilderen