Besparen op het waterverbruik van het toilet

tijd voor besparen toilet

Samenvatting Artikel

Gemiddeld verbruiken we ongeveer 35 liter water per dag om het toilet van onze woning door te spoelen. Mocht u er dus in slagen deze hoeveelheid flink te verminderen, dan kunt u een aanzienlijke waterbesparing realiseren. Op welke manieren u uw waterverbruik van het toilet kunt verminderen? Hieronder leest u vijf tips die u hierbij helpen.

Koop een modern toilet

Het type toilet dat u in huis heeft, heeft een enorme invloed op de hoeveelheid water die u verbruikt. Zo verbruiken de meeste moderne toiletten maar zes liter per spoelbeurt – en soms zelfs nog minder. Bij ouderwetse wc’s kan dit zomaar oplopen tot vijftien liter. Mocht u dus nog een oud toilet thuis hebben, dan kunt u hiermee een grote winst behalen.

Onder ouderwetse toiletten vallen natuurlijk ook die exemplaren die een flinke stortbak hebben. Wc’s met zo’n stortbak zijn ware waterverslinders, want die bak moet na elke toiletbeurt weer helemaal gevuld worden. Ons advies luidt dat u, totdat u dit toilet vervangt, een stevig voorwerp in deze stortbak legt. Zo wordt de bak elke keer automatisch met minder water gevuld.

Kleine knop

De afgelopen tientallen jaren is het steeds normaler geworden dat toiletten over twee knoppen beschikken waarmee u kunt doorspoelen. Het gaat hierbij om een grote en een kleine knop, waarbij het toilet met de grotere knop uiteraard meer water verbruikt. 

Heeft u een toilet met twee knoppen? Dan is het belangrijk is dat u zo veel mogelijk de kleine knop gebruikt. In veruit de meeste gevallen volstaat dit ook gewoon. Gebruikt u deze kleine knop structureel, dan gaat uw waterverbruik van het toilet met ongeveer de helft omlaag.

Spoelonderbreker

Een andere relatief moderne functie is die van de spoelonderbreker. Hiermee kunt u het spoelen onmiddellijk onderbreken als u vindt dat er lang genoeg gespoeld is. Ook hiermee kunt u een forse besparing verwezenlijken. De spoelonderbreker is uiteraard extra waardevol wanneer uw toilet niet over een grote en kleine knop beschikt, zoals hierboven beschreven. 

Gebruik alternatief water

In sommige gevallen kunt u zelfs de wc doorspoelen zonder daarvoor de toiletknop in te duwen. U kunt namelijk ook af en toe ander water gebruiken voor het doorspoelen. Denk bijvoorbeeld aan douchewater dat u met een teil of een emmer opvangt. Hierbij kunt u vooral het water opvangen dat verspild wordt terwijl de douche zich opwarmt. Verder zou u in uw tuin of onder uw dakgoot een regenton kunnen plaatsen. Met het opgevangen douche- en regenwater kunt u uw toilet doorspoelen en dus voor een aardige waterbesparing zorgen.

Communiceer met uw huisgenoten

Tenslotte kunt u soms besparen op uw watergebruik van het toilet door goed te communiceren met de mensen waarmee u samenwoont. Moeten jullie bijvoorbeeld toevallig eens (vrijwel) gelijktijdig naar het toilet? Dan moet de persoon die als eerst naar de wc gaat deze niet doorspoelen. Zo bespaart u zich één doorspoelbeurt.

Meer artikelen

Budgetvriendelijk intiem leven

Betaalbare opties voor love toys

Een duurzame en elektrische vierwielfiets

Stucwerk schilderen