Besparen op het waterverbruik door water te hergebruiken

tijd voor besparen waterverbruik

Samenvatting Artikel

Een persoon gebruikt gemiddeld ongeveer 120 liter water. Om aan dit water te geraken moet er bovendien extra energie geleverd worden. Besparen op het waterverbruik is dus zeer de moeite waard. Door slimme bespaartrucs toe te passen kunt u met gemak tientallen euro’s per jaar besparen op uw waterrekening én het milieu flink van dienst zijn. Dit kan onder meer door water te hergebruiken. Lees in de volgende alinea’s op welke manieren u dit zoal kunt doen.

Vang regenwater op 

Of dit echt hergebruiken te noemen valt is discutabel, maar feit is dat het opvangen van regenwater u veel voordeel kan opleveren. Realiseert u zich namelijk dat er op het dak van uw woning ieder jaar tienduizend liter water valt. Bent u van plan water op te vangen onder uw dakgoot? Houd u er dan wel even rekening mee dat het dak en de goot vrij moeten zijn van stoffen als verf en soldeersel. Bij voorkeur komt het water natuurlijk ook zo min mogelijk in contact met bladafval en mos.

Mocht u erin slagen het regenwater in schone toestand op te vangen, dan zou u dit zelfs als drinkwater kunnen gebruiken. Opgevangen regenwater moet verder sowieso in te zetten zijn om bijvoorbeeld de tuin mee te sproeien of het toilet mee door te spoelen. 

Douchewater opvangen

Wanneer u een douche neemt verbruikt u al snel tientallen liters water. Bij een lange douche loopt dit gerust op tot zo’n honderd à honderdvijftig liter. Het loont dus om dit water, dat trouwens sowieso al deels langs u stroomt tijdens het douchen, op te vangen. Dit zou u kunnen doen door in een teil in de douche te gaan staan. Het enige nadeel aan deze strategie is dat dit water niet als drinkwater in te zetten is. Om de wc mee door te spoelen voldoet opgevangen douchewater wel.

Verder zou u natuurlijk het water van de douche kunnen opvangen terwijl de douche zich nog aan het opwarmen is. Het duurt soms namelijk wel tientallen seconden tot het water genoeg is opgewarmd. In die tijd kunnen zomaar meerdere liters water worden verspild. Extra tip: vang dit water op in een geheel schone bak, teil of emmer. Dan kunt u dit kwalitatief hoogwaardige water overal voor gebruiken, ook als drinkwater dus.

Andere slimme waterrecyclingtips

Regen- en douchewater opvangen leidt tot grote vangsten van water om later elders te (her)gebruiken. Er zijn echter nog meer manieren waarop u twee keer van hetzelfde water gebruik kunt maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het schoonmaken van groenten. Als u dit onder een lopende kraan doet, dan is er niets mis mee om dit water op te vangen. Dit water kunt u naderhand bijvoorbeeld gebruiken om binnen- of buitenplanten mee te bewateren of de wc mee door te spoelen.

Dankzij de heter wordende zomers hebben steeds meer mensen een airconditioning of een aircooler in huis. Deze apparaten beschikken vaak over een waterreservoir. Hierin wordt aan de lucht onttrokken water verzameld. Ook dit water kunt u uitstekend voor andere doeleinden gebruiken.

Meer artikelen

Budgetvriendelijk intiem leven

Betaalbare opties voor love toys

Een duurzame en elektrische vierwielfiets

Stucwerk schilderen