Besparen op het waterverbruik bij het douchen

tijd voor besparen douchen

Samenvatting Artikel

Wanneer u op zoek bent naar mogelijkheden om te besparen, dan is het verstandig om uw douchegewoonten even onder de loep te nemen. Veel mensen douchen namelijk langer en vaker dan noodzakelijk. Daarmee wordt er extra veel water en gas verbruikt, iets dat uiteraard resulteert in een hogere energierekening.

Hieronder leest u over vijf tips die u kunnen helpen flink te besparen op het waterverbruik bij het douchen.

Korter en minder vaak douchen

De meest logische manier om voor een lager waterverbruik bij het douchen te zorgen is door korter en minder vaak te douchen. Zo douchen sommige mensen elke dag, soms zelfs wel twee keer. Daarvan kunt u zich afvragen of dit wel echt nodig is. Zeker op dagen waarop u geen hevige lichamelijke inspanningen heeft verricht moet het niet nodig zijn een douche te nemen. Zo kunt u misschien wel volstaan met twee of drie douches per week.

Verder is gebleken dat mensen gemiddeld tegen de tien minuten onder de douche staan. In feite is dit onnodig lang. Mocht u tien minuten of langer douchen, dan is het aan te raden deze tijd te verkorten. Het moet namelijk ook mogelijk zijn om u zich in een minuut of vijf te reinigen. Doet u dit structureel, dan bespaart u jaarlijksmet gemak tientallen euro’s.

Waterbesparende douchekop

Als u gebruikmaakt van een verouderde, onzuinige douchekop, dan verbruikt u hiermee onnodig veel water. Dit is ook het geval wanneer u een moderne regendouche gebruikt. Idealiter zou een douchekop hooguit slechts 7,2 liter water per minuut moeten doorlaten, en het liefst zelfs nog minder. Gebruikt u een moderne douchekop die hieraan voldoet? Dan zal het mindere waterverbruik niets af doen aan uw douchecomfort. 

Vang koud water op

Het duurt altijd even voordat het water dat uit de douche stroomt op de gewenste temperatuur is. In de tijd dat u aan het wachten bent kan er makkelijk een paar liter water verloren gaan. Vangt u dit koude en later lauwe water echter in een emmer op, dan kunt u dit later nog gebruiken om bijvoorbeeld het toilet mee door te spoelen. Zo zorgt u voor een kleine extra besparing.

Gebruik een thermostaatkraan

Wanneer het u echt te lang duurt voor het douchewater de juiste temperatuur heeft, dan is het installeren van een thermostaatkraan een goede optie. Deze kraan, die ook wel thermostatische douchemengkraan wordt genoemd, brengt het water namelijk extra snel op de correcte temperatuur. Hiermee verbruikt u voortaan dus minder gas en water.

Warmteterugwinning

Tenslotte kan het aan te raden zijn een warmteterugwinningsinstallatie te laten aanbrengen in uw badkamer. Deze installatie staat ook wel bekend als douche-wtw. Wtw staat hierbij voor warmteterugwinning.

Het gaat hierbij om een installatie waarbij wegstromend douchewater wordt gebruikt om aan te voeren douchewater alvast voor te verwarmen. Zo moet er minder gas worden gebruikt om nieuw water voor de douche op te warmen. Goed om te weten is overigens dat wegstromend douchewater niet opnieuw uit de douchekop zal stromen. Dit wordt dus louter gebruikt om nieuw water te verwarmen.

Meer artikelen

Budgetvriendelijk intiem leven

Betaalbare opties voor love toys

Een duurzame en elektrische vierwielfiets

Stucwerk schilderen