Besparen op het geldverbruik van verzekeringen

tijd voor besparen verzekeringen

Samenvatting Artikel

Het afsluiten van verzekeringen is iets waar u nooit helemaal aan kunt ontkomen. Sommige verzekeringen zijn zelfs verplicht af te sluiten. Denk hierbij aan de aansprakelijkheidsverzekering wanneer u een auto aanschaft of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering bij het uitoefenen van bepaalde beroepen. 

Daarnaast kan het verplicht zijn bijvoorbeeld een brandverzekering of een woningverzekering af te sluiten. Dit kan gelden wanneer u een hypotheek wenst af te sluiten of een woning wilt huren. Verder is het natuurlijk aan te raden een hospitalisatieverzekering af te sluiten. 

U merkt het al: met al die verschillende verzekeringen kunnen uw maandelijkse lasten behoorlijk oplopen. Het loont dan ook om te onderzoeken hoe u kunt besparen op het geldverbruik van verzekeringen. Hieronder vindt u vijf adviezen waarmee u die besparing mogelijk realiteit maakt. 

Ga niet blindelings akkoord met pakketkortingen

Sommige verzekeringsmaatschappijen beloven kortingen wanneer u er meerdere verzekeringen afsluit. Dit lijkt verleidelijk, maar let op: het is beter hier niet blindelings mee akkoord te gaan. Elke afzonderlijke verzekering kan namelijk weer op een andere plek het goedkoopst uitpakken. Goed onderzoeken welke verzekering waar het goedkoopst is kan dan ook gunstiger uitpakken dan kiezen voor een pakketkorting.

Houd uzelf up-to-date

De voorwaarden, prijzen en dekkingen van verzekeringen kunnen elk jaar flink veranderen. Dit betekent dat een verzekering die nu bij een bepaalde organisatie het goedkoopst is, dit volgend jaar niet meer moet zijn. Het kan u dan ook veel winst opleveren als u elk jaar opnieuw onderzoek hiernaar doet. Is een bepaalde verzekering die u heeft bij een ander bedrijf goedkoper geworden? Dan stapt u natuurlijk simpelweg over.

Vermijd dubbele dekkingen

Hoe meer verzekeringen u afsluit, hoe groter de kans dat u voor bepaalde risico’s dubbel gedekt bent. Dit gebeurt in de praktijk met name bij zaken als hospitalisatiekosten in het buitenland, pechhulp en rechtsbijstand. Houd dit dus scherp in de gaten en saneer bepaalde (onderdelen van) verzekeringen weg als u ergens twee keer voor verzekerd bent.

Welke risico’s kunt u zelf dragen?

Van de verzekeringen die niet (contractueel) verplicht zijn is het raadzaam om na te gaan in hoeverre die eigenlijk wel echt nodig zijn. Hierbij kijkt u vooral naar de risico’s die hieraan kleven. Kunt u de bijbehorende risico’s namelijk financieel zelf dragen als er iets gebeurt? Dan is het in de praktijk vaak verstandiger deze verzekeringen achterwege te laten. Het gaat wat dit betreft vaak om bijvoorbeeld aanvullende hospitalisatieverzekeringen, uitvaartverzekeringen en annuleringsverzekeringen voor vakanties.

Doorlopende reisverzekering voor fervente vakantiegangers

Over vakanties gesproken, hiervoor kunt u natuurlijk een reisverzekering afsluiten. Met deze verzekering bent u verzekerd tegen de financiële risico’s die reizen met zich meebrengt. Voorbeelden van deze risico’s zijn medische kosten, gestolen bagage en het plotseling moeten organiseren van vervangend vervoer naar huis. 

U kunt doorgaans kiezen tussen kortlopende en doorlopende reisverzekeringen. Zeker als u langer dan twee of drie weken per jaar in het buitenland bent is het slim een doorlopende verzekering te nemen. Hiervan vallen de uiteindelijke kosten namelijk veel lager uit dan wanneer u meerdere keren een kortlopende verzekering neemt.

Meer artikelen

Budgetvriendelijk intiem leven

Betaalbare opties voor love toys

Een duurzame en elektrische vierwielfiets

Stucwerk schilderen