Besparen op het gebruik van benzine

tijd voor besparen 20

Samenvatting Artikel

Wanneer u in het bezit bent van een of meerdere auto’s, dan zijn hier flinke financiële lasten aan verbonden. Veel van deze lasten zijn bovendien niet te vermijden. Dit geldt niet voor uw benzinekosten. Op de hoogte van deze kosten heeft u wel invloed. Besparen op het gebruik van benzine is dan ook zeker aan te raden, vooral voor mensen die graag überhaupt willen bezuinigen op hun maandelijkse lasten. Met de hieronder beschreven tips maakt u uw gewenste benzinebesparing realiteit.

Snel opschakelen

Een van de belangrijkste manieren om voor een laag benzineverbruik te zorgen is door snel op te schakelen. Hiermee bedoelen we dat u tijdens het optrekken op tijd naar een hogere versnelling gaat. Probeer hierbij het toerental op hooguit 2.500 of zelfs slechts 2.000 te laten uitkomen. Zodoende kunt u in de vierde versnelling vijftig kilometer per uur rijden. Tachtig per uur rijdt u gerust in de vijfde versnelling.

Constante snelheid

Het aanhouden van een zo constant mogelijke snelheid draagt ook bij aan een laag verbruik van benzine. Het veranderen van snelheid heeft namelijk juist extra verbruik tot gevolg. Langzaam optrekken en geleidelijk afremmen (door simpelweg de auto te laten uitrollen) zijn ook acties die hierbij horen. 

Rijd relatief langzaam over de snelweg

Op de snelwegen in België geldt meestal een toegestane maximumsnelheid van 120 kilometer per uur. Evenwel is het aan te raden niet op die snelheid over de snelwegen te rijden. Rijd u structureel 100 kilometer per uur, dan verbruikt u over de gehele afstand genomen veel minder benzine. Dit terwijl u in de praktijk misschien slechts enkele minuten later op de bestemming bent.

Laat nooit de motor voor niets aan staan

Sommige mensen laten in bepaalde situaties de motor voor niets aan staan. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer u lang voor een verkeerslicht moet wachten, als u in een stilstaande file staat en op het moment dat u bij een spoorwegovergang wacht. In deze situaties kunt u vaak gerust de motor even uit zetten. Hiermee bespaart u op een simpele wijze weer wat benzine.

Zorg voor opgepompte banden

Een andere eenvoudige manier om minder benzine te verbruiken is ervoor zorgdragen dat u altijd met opgepompte banden rijdt. Probeer er dus aan te denken dat u uw autobanden regelmatig oppompt, het liefst eens in de twee maanden.

Gebruik de fiets of het openbaar vervoer

De beste manier om minder benzine te verbruiken is en blijft echter door minder auto te rijden. Akkoord, in veel situaties is de auto nu eenmaal de enige logische optie. Heeft u echter een plek dicht bij huis als bestemming van een reis? Dan zou u ook eens de fiets kunnen nemen of kunnen lopen. Bovendien is het soms handiger om het openbaar vervoer te gebruiken dan de auto. Als u alleen reist, dan kan een reis per bus of trein nog goedkoper uitpakken ook.

Meer artikelen

Budgetvriendelijk intiem leven

Betaalbare opties voor love toys

Een duurzame en elektrische vierwielfiets

Stucwerk schilderen