Besparen met zonnepanelen

tijd voor besparen zonnepanelen

Samenvatting Artikel

Wanneer u op zoek bent naar manieren om over de lange termijn besparingen te bewerkstelligen, dan is het zeker de moeite waard om zonnepanelen op het dak van uw woning te laten plaatsen. Deze zonnepanelen zetten namelijk zonlicht om in energie. Of beter gezegd: in elektriciteit. Op welke manier u hiermee precies financieel beter kunt worden? U leest het in de volgende alinea. Daaronder gaan we nog dieper in op enkele belangrijke factoren die spelen bij zonnepanelen.

Het basisprincipe van besparen met zonnepanelen uitgelegd

Het basisprincipe van zonnepanelen is erg overzichtelijk. U schaft simpelweg een aantal zonnepanelen aan die u vervolgens op het dak van uw woning laat monteren. De stroom die door deze panelen wordt opgewekt gebruikt u vervolgens zelf. Wat u niet gebruikt wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Daar krijgt u een vergoeding voor. 

Het idee hierachter is dat u na een aantal jaren de investering van de aangeschafte zonnepanelen heeft terugverdiend. Uw energierekening zal namelijk fors lager worden dankzij uw zonnepanelen. Grofweg duurt dit terugverdienen vijf tot tien jaar. Zonnepanelen kunnen echter zo’n 25 jaar mee. De laatste vijftien tot twintig jaar van de levensduur verdient u er dus echt op. 

Welke factoren bepalen de opbrengst van uw zonnepanelen?

Uiteraard behaalt u het beste financiële rendement als u optimaal van uw zonnepanelen gebruik maakt. Met de volgende tips kunt u de opbrengsten van uw zonnepanelen zo hoog mogelijk maken:

  • Als u een hellend dak heeft, kunnen de zonnepanelen het best op het zuiden worden gelegd. 
  • Probeer ervoor te zorgen dat de panelen zo worden geplaatst dat er zo min mogelijk schaduw op valt.
  • Heeft uw woning een plat dak? Laat de zonnepanelen dan diagonaal leggen. Dan zouden er namelijk meer panelen op uw dak kunnen passen. Bij platte daken kan het trouwens het best zijn de helft van de zonnepanelen op het oosten te leggen en de andere helft op het westen. Zo valt er geen schaduw van het ene paneel over het andere heen.
  • Mochten uw zonnepanelen vervuild zijn geraakt met natuurlijk afval, laat ze dan eens poetsen.
  • Koop zonnepanelen en een omvormer van goede kwaliteit. Dit kan de levensduur ten goede komen.

Welke rol speelt de omvormer in uw (financiële) plannen?

Hierboven hadden we het al heel even over een omvormer. Dit is een apparaat dat de door de zonnepanelen opgewekte energie omzet in bruikbare wisselstroom. Doorgaans wordt de omvormer op een plek in huis geïnstalleerd waar makkelijk een verbinding kan worden gelegd met de zonnepanelen.

U heeft dus per se een omvormer nodig als u zonnepanelen op uw dak heeft. Helaas hebben omvormers een kortere levensduur dan zonnepanelen. Houd u er bij uw financiële beramingen dus rekening mee dat u waarschijnlijk na tien tot vijftien jaar een nieuwe omvormer zult moeten aanschaffen.

De invloed van de elektriciteitsprijs

Het is tenslotte goed om te weten op de hoogte te zijn van de elektriciteitsprijzen die nu en in de toekomst gelden. De stroom die u aan het net levert verkoopt u namelijk tegen de geldende prijs. Deze prijs heeft dus een grote invloed op uw opbrengsten. 

Daarnaast dient u zich te realiseren dat deze prijs niet bij elke energieleverancier gelijk moet zijn. Het kan u dus financieel voordeel opleveren om over te stappen naar een andere leverancier, eentje die de beste prijs betaalt voor de door u opgewekte energie.

Meer artikelen

Budgetvriendelijk intiem leven

Betaalbare opties voor love toys

Een duurzame en elektrische vierwielfiets

Stucwerk schilderen