Besparen op het energieverbruik van uw apparaten

tijd voor besparen 12

Samenvatting Artikel

Uw energierekening vormt een groot deel van uw vaste lasten. Anders dan bij andere vaste lasten heeft u invloed op hoe hoog de maandelijkse of jaarlijkse energierekening uitvalt. Het mag hierbij duidelijk zijn dat uw apparaten een grote impact hebben op deze rekening. 

Dat het zo min mogelijk gebruiken van apparatuur resulteert in een lager energieverbruik, dat begrijpt iedereen wel. Er zijn echter ook minder voor de hand liggende manieren om op uw energieverbruik te besparen. Hieronder leest u zes tips die u helpen om deze gewenste besparing te realiseren.

Energielabel

Talrijke elektrische apparaten zijn tegenwoordig voorzien van een energielabel. Op dit label kunt u zien hoe zuinig een apparaat is. Op het moment dat u een nieuw apparaat koopt zou het dus verstandig zijn dat u op dit label en op het energieverbruik let. Probeer voortaan louter nog apparaten te kopen met een groen of donkergroen label.

Wassen

Wasmachines behoren tot de apparaten die de meeste stroom verbruiken. Het is dus zaak om zo zuinig mogelijk uw kleding te wassen. Dit doet u bijvoorbeeld door alleen de machine aan te zetten als deze helemaal vol zit. Als uw wasmachine verder een speciaal milieuvriendelijk programma heeft, maak daar dan ook gebruik van. Op lage temperatuur wassen helpt ook het verbruik laag te houden.

Uiteraard is het vervolgens aan te raden dat u uw kleding aan waslijnen of aan een rek te drogen hangt. Zo hoeft u geen gebruik te maken van een wasdroger.

Afwassen

De kans is groot dat u uw afwas het liefst met een vaatwasser doet. Als u dat inderdaad doet, dan bevelen we aan dit apparaat alleen aan te zetten als het helemaal vol zit. Benut daarbij ook de milieuvriendelijke (eco-)stand van de machine. De vaatwasser is dan weliswaar langer bezig, maar u verbruikt hiermee minder water en stroom. Meestal is het voor het energieverbruik overigens beter om met de hand af te wassen.

Koelkast en vriezer

Koelkasten en diepvriesapparaten hebben de laatste jaren een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt, vooral op het gebied van energiezuinigheid. Daarom luidt tegenwoordig het advies dat als u een exemplaar heeft van zo’n tien jaar of ouder, dat u deze dan vervangt door een nieuw model. Dit geldt zelfs wanneer uw oude apparaat nog werkt. Wellicht kunt u uw oude koelkast verkopen of alleen gebruiken als u veel visite ontvangt.

Keukenapparatuur

Andere keukenapparatuur bestaat uit onder meer magnetrons en ovens. Vooral met de oven valt er mogelijk veel te winnen als het gaat om energieverbruik. Probeer hoe dan ook zo veel mogelijk de heteluchtfunctie van de oven te gebruiken. Terwijl de oven hitte produceert opent u deze het liefst zo min mogelijk. Haal bovendien de bakplaat uit het midden van de oven weg als u deze niet nodig heeft.

Realiseert u zich daarnaast dat het voorverwarmen van een oven eigenlijk onnodig is. Plaats uw gerecht dus gerust meteen, bij het aanzetten, in de oven. Tenslotte kunt u de oven al iets voordat het gerecht klaar is uitzetten. De temperatuur blijft in de verhitte oven namelijk nog minutelang onverminderd hoog. 

Apparaten met stand-bystand

Tenslotte gaat er in menig huishouden veel energie verloren aan apparaten die een (automatische) stand-bystand hebben. Let er dus altijd op dat u deze apparaten helemaal uit zet, desnoods door de stekker uit het stopcontact te halen.

Meer artikelen

Budgetvriendelijk intiem leven

Betaalbare opties voor love toys

Een duurzame en elektrische vierwielfiets

Stucwerk schilderen