Een goede manier om te besparen op uw energieverbruik is door zo slim mogelijk om te gaan met de kunstmatige verlichting in uw woning. Vooral in de winter heeft u namelijk ongetwijfeld urenlang per dag een of meerdere lampen aan staan. De manier waarop u dit doet heeft een grote invloed op het energieverbruik en dus de stroomkosten die er tegenover staan. Hieronder leest u vijf tips die u helpen te besparen op het energieverbruik op verlichting in huis.
Led
Ten eerste is het aan te raden om zo veel mogelijk gebruik te maken van ledverlichting. Zelfs als u momenteel nog werkende gloeilampen of halogeenlampen heeft kunt u die het best vervangen door led. Ledverlichting is namelijk tot wel negentig procent zuiniger dan andere kunstmatige verlichting. Bovendien gaan ledlampen beduidend langer mee dan welke andere soort lamp dan ook. De hogere aanschafprijs van led haalt u er dus gegarandeerd ruimschoots uit.
Dimbare verlichting
Tegenwoordig bestaat er ook ledverlichting met een dimfunctie. En dat is maar goed ook, want met deze functie kunt u de felheid van het licht zelf bepalen. Soms volstaat het namelijk om een lamp slechts ‘half’ aan te zetten. Op die manier verbruikt u minder energie dan wanneer de lamp volledig aan staat.
Schakelbaarheid
Wanneer u een nieuwe lamp uitzoekt is het verstandig te letten op de schakelbaarheid. De schakelbaarheid geeft aan hoe vaak u een lamp aan en uit kunt zetten. Vooral op plekken waar de lamp vaak aan en uit gaat – bijvoorbeeld op het toilet – is het slim een lamp met veel schakelcycli te nemen. Zo verlengt u de levensduur van de lamp aanzienlijk, iets dat uiteindelijk ook tot een kostenbesparing leidt.
Benut andere lichtbronnen
In sommige gevallen wanneer u een lamp aanzet kunt u zich afvragen of dit wel echt nodig is. Dit geldt zeker overdags als er gewoon sprake is van zonlicht. Probeer altijd het invallende daglicht in uw woning zo goed mogelijk te benutten. Voer desnoods uw activiteiten uit op de lichtste plek van het huis, bijvoorbeeld bij een van de ramen. Zo voorkomt u misschien dat u een lamp moet inschakelen en er dus weer energie wordt verbruikt.
Wees alert op onnodig verbruik
Tenslotte kan niet vaak genoeg benadrukt worden dat u het best alert kunt zijn om onnodig verbruik van energie te voorkomen. Of met andere woorden: laat nooit in een ruimte de verlichting aan staan als u die op dat moment niet nodig heeft. Zelfs als u maar heel even de ruimte in kwestie denkt te verlaten is het beter de lamp tijdelijk even uit te zetten. Wanneer u lampen heeft met een hoge schakelbaarheid is het – zoals u inmiddels weet – geen probleem om een lamp iets vaker in en uit te schakelen.