Van alle factoren die leiden tot energieverbruik is het verwarmen van uw huis de meest kostbare. De beste manier om ervoor te zorgen dat u voortaan minder energie verbruikt is door uw woning te isoleren. In een uitstekend geïsoleerd huis blijft opgebouwde warmte immers goed behouden. Zo moet u minder stoken om uw woning warm te krijgen en te houden. Minder stoken leidt vervolgens tot een veel lagere energierekening en natuurlijk ook minder CO2-uitstoot. Bovendien is een goed geïsoleerd huis financieel meer waard.
Het isoleren van een woning is op verschillende manieren mogelijk. Alleen als u alle mogelijkheden benut profiteert u van een optimaal geïsoleerd huis. Hieronder beschrijven we de vier belangrijkste vormen van woningisolatie.
Ramen en kozijnen
Een groot deel van de warmte in huis zou via de kozijnen en de ramen kunnen ontsnappen. Dit is vooral zo wanneer u over enkelglas en/of oude kozijnen beschikt. U verbetert de isolatie aanzienlijk als u deze ramen laat vervangen door triple glas of hr++ glas. Het laatstgenoemde bestaat uit twee glasplaten met een speciaal gas ertussen waar extra isolerende werking van uitgaat. Wat betreft kozijnen kunt u bijvoorbeeld voor kunststof kiezen, uiteraard voorzien van de beste isolerende waarde die beschikbaar is.
Dakisolatie
Warme lucht beweegt zich altijd naar boven. Wanneer het dak van uw woning dus niet goed geïsoleerd is, dan kan de in huis opgebouwde warmte zomaar door het dak heen naar buiten trekken. Met fatsoenlijke dakisolatie weet u dit echter te voorkomen. Meestal wordt hierbij een laag met isolerend materiaal tegen het dak aan geplaatst. Vervolgens wordt het afgewerkt met een laag die als (zichtbaar) plafond zal dienen. Bij schuine daken kunt u deze klus eventueel zelf uitvoeren.
Vloerisolatie
Wanneer de vloer van de begane grond van uw woning helemaal niet geïsoleerd is, dan is de kans groot dat er veel kou door de vloeren heen het huis in trekt. Misschien herkent u dit wel door de koud aanvoelende vloeren in huis. Erger is nog dat een niet geïsoleerde vloer zorgt voor een snel afkoelende woning. U moet dan ook meer stoken om de gewenste temperatuur te bereiken.
De oplossing voor dit probleem zit ‘m in vloerisolatie. Bij de meeste woningen kan dit via de kruipruimte tegen de onderkant van de vloer worden aangebracht. Als dit niet mogelijk is, dan kan bodemisolatie een mogelijkheid zijn. Hierbij plaatst men isolerende laag tegen de bodem van de kruipruimte.
Muurisolatie
Tenslotte zou warmte door de buitenmuren van uw woning kunnen verdwijnen. Om dit te voorkomen is het aan te raden om voor spouwmuurisolatie te gaan. Hierbij wordt de lege ruimte (oftewel de spouw) tussen de binnen- en de buitenmuur met isolerend materiaal gevuld. Heeft uw woning geen spouw? Dan is gevelisolatie voor u de meest logische optie. In principe wordt bij gevelisolatie de isolerende laag aan de buitenkant van de muur aangebracht. Daaroverheen gaat vervolgens nog een goed ogende afdeklaag.