Besparen op het energieverbruik van uw verwarming

tijd voor besparen verwarming

Samenvatting Artikel

Wanneer u op zoek bent naar manieren om te besparen, dan is het logisch dat u kritisch naar uw eigen energieverbruik gaat kijken. Zo kost het verwarmen van uw woning u jaarlijks misschien wel een paar duizend euro. Mocht dat het geval zijn, dan zijn er waarschijnlijk inderdaad mogelijkheden om uw verbruik te reduceren en dus geld te besparen. Bij een optimale gebruikmaking van uw thermostaat en verwarming kan de besparing per jaar zomaar honderden euro’s bedragen. Lees dus zeker even verder om te weten welke tips we voor u in petto hebben.

Isoleren

De beste manier om voor een lagere energierekening te zorgen is door uw woning zo goed mogelijk te isoleren. Met een goed geïsoleerd huis kost het simpelweg minder energie om het binnen warm te krijgen en te houden. De meest logische isolatie-opties zijn vloerisolatie, dakisolatie en muurisolatie. Ook het aanbrengen van nieuwe ramen en kozijnen zorgt voor een veel beter geïsoleerde woning. 

Overdrijf niet met verwarmen

Dat u vooral op koude dagen uw huis wat verwarmt is logisch. Evenwel is het goed om hierbij niet te overdrijven. Mocht u bijvoorbeeld uw huis tot boven de twintig graden verwarmen, dan is het goed u zich af te vragen of dat wel echt nodig is. Bovendien wordt aangeraden om eens te proberen uw huis tot een graad lager te verwarmen dan u voorheen altijd deed. Gebruik eventueel dikkere kleding of een dekentje als u het koud heeft. 

Verwarm niet alle ruimtes

Als u de verwarming aanzet is het belangrijk erop te letten dat u alleen de ruimtes verwarmt waarvan dat echt nodig is. Mochten er in uw huis kamers zijn waar u nauwelijks komt, dan hoeven die ook niet verwarmd te worden. Zet in die kamers dan ook de radiatoren uit.

Niet thuis? Zet de verwarming lager

Sommige mensen vergeten de verwarming lager te zetten wanneer ze het huis verlaten. Anderen wensen juist het huis op dezelfde temperatuur te houden als ze van huis weggaan. In feite is dit zonde. Waarom zou uw woning namelijk per se warm moeten blijven tijdens uw afwezigheid? Als u de thermostaat standaard op 15 graden zet als u er niet bent, dan bespaart u per jaar gemiddeld 150 tot 200 euro.

Tips voor in de nacht

Een probleem waar veel mensen mee kampen is hoe u de temperatuur ’s nachts op het gewenste niveau houdt. Welnu, feit is dat als u de thermostaat in de nacht altijd op rond de 15 graden zet, dat u daarmee tegen de 200 euro per jaar bespaart. Deze besparing wordt nog groter als u de thermostaat een uur voor u naar bed gaat lager zet of als u de verwarming in uw slaapkamer überhaupt niet aanzet. 

Mocht u het dan ’s nachts te koud vinden in uw slaapkamer, dan kunt u daar iets tegen doen door een kruik of een dikkere deken te gebruiken. Een elektrische deken is natuurlijk ook een prachtig middel om de nachten warm mee door te komen.

Meer artikelen

Budgetvriendelijk intiem leven

Betaalbare opties voor love toys

Een duurzame en elektrische vierwielfiets

Stucwerk schilderen